kadinlar ve erkeklerin emekli olmasi icin kac yil calisilmasi gerekiyor

Yurtdışı Borçlanmada Yeni Sistem I: Neleri Değiştirdi?

Yurtdışı borçlanma yapmak isteyen vatandaşları emekli yapabilmek için uzun yıllardır başvurduğumuz sistem hepimizin bildiği gibi 2019 yılında değişikliğe uğradı. Peki esas olarak yeni sistemde neler farklı, bunları kısaca bir analiz etmek istiyorum. Ayrıca sistem değişikliği ile birlikte emekli olmak isteyenler artık avantajlı mı yoksa dezavantajlı mı onu irdelemek gerektiğine inanıyorum.

Öncelikle yurtdışı borçlanmada yeni mevzuatın getirdiği iki büyük değişiklik var:
1. 01.08.2019 tarihinden önce SSK’dan (4a) borçlanarak emekli olmak mümkündü, şimdi Bağkur üzerinden yapılıyor. Artık SSK’dan emekli olmak mümkün değil, fakat bazı istisnalar mevcut
2. Emeklilik prim hesaplama sistemi değiştirildi ve emekli olma şartları zorlaştırıldı.

Aşağıdaki başlıklarda sizlerle birlikte yeni yasanın getirdiği bu durumları irdeleyeceğiz.

Yeni sistemde emeklilik sadece Bağkur’dan yapılmaktadır (istisnalar haricinde)

Yurtdışı borçlanmaların hemen hepsi artık Bağkur emeklilik yoluyla yapılmaktadır.

İşçi, serbest meslek erbabı, ev kadını memur fark etmeksizin yurt dışı borçlanma yapılmak isteniyorsa tek yol Bağkur, yani 4-b olarak belirlenmiştir.

Bu düzenlemenin maksadı suistimalleri önlemek ve haddinden fazla kolay (ve erken) şekilde emekli olmanın önünü kapatmaktı.

Fakat bazı istisnai durumlarda vatandaşların 4-a’dan emekli olma hakkı korunmuş olmakla birlikte 4-b’den de avantajlı bir emeklilik hala mümkün diyebiliriz. Burada işe girme tarihi ve kişiye özgü durumların belirleyici olduğunu unutmamak gerek.

Günlük ödenmesi gereken prim miktarında değişiklik yapılmıştır.

Yurtdışı borçlanmasıda ödenmesi gereken primler oransal olarak arttırılmış ve borçlanma daha pahalı hale getirilmiş bulunmaktadır.

Buna göre yurtdışı borçlanmasında;

Öncesi sistemde sigortalıların veya hak sahiplerinin prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında kendilerinin belirlediği günlük kazancın %32’si esas alınıyordu.

01.08.2019 tarihinden sonra ise bu rakamın %45’i esas alınmaya başlanmıştır.

Yeni sistemle emekli olmam zor mu?

Yurtdışı borçlanmada yeni sistem şartları biraz zorlaştırmıştır. Fakat bununla beraber vatandaşların bazı özel durumları (erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması gibi) değerlendirmeye katılarak avantajlı bir emeklilik hesaplaması yapılabilmektedir.

Burada önemli olan hak sahibi olan vatandaşların haklarını bilmeleri ve farkında olmalarıdır.

Yazının ikinci bölümünü okumak için tıklayınız: Yurtdışı Borçlanmada Yeni Sitem II: Hala Avantajlı mı?

2 thoughts on “Yurtdışı Borçlanmada Yeni Sistem I: Neleri Değiştirdi?”

  1. ZEYNEP İŞBİLİR

    Emekli sandığı emeklisiyim ve evli değilim.Babam 1992 de vefat etti,anneme maaş bağlandı,ben maaş bağlanması için müracaat ettiğimde babanız bakırdan değil de sosyal sigortadan emekli olsaydı size de babanuzdan maas baglanirdi dendi.Oysaki bağkur,sosyal sigortalar ve emekli sandigi aynı çatı altında toplandı,bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir durum dava acanlarin azaldığı örnekler var.Yazili müracaat ettim bana 5510 sayılı yasa gereği size maaş bağlanamaz dendi,ben bunu dava konusu yapmak istiyorum ancak
    dava dilekçesinin de bilinçli hazırlanması gerekiyor bu konuda bana yardımcı olabilir mısınız. 5510 Sayılı yasanın iyi analiz edilmesi gereğinin bilincindeyim,teşekkürler.

  2. Merhabalar, Türkiyede 3370 iş günüm var. 1993 başlangıç ylım. 1975 dogumluyum italyada bir dogum var. Ssk dan emekli olmak için nasıl bir yol önerirsiniz. 1260 gün dogum ile birlikte miyoksa dogum borçlanması hariçmi

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7/24 WHATSAPP DANIŞMA